VIA SUA Mare parte din romanii aflati pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a parasit statul natal in perioada comunista.
Statisticile oficiale americane au inregistrat, pentru prima data in 1881, 11 emigranti din teritoriile romanesti. In prezent, se estimeaza ca in SUA traiesc peste un milion de americani de origine romana. Cea mai mare concentrare a conationalilor nostri se afla in orasele din nord-estul Statelor Unite, in Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Pennsylvania si la New York. Exodul romanilor in SUA a avut loc insa in perioada comunista (1948-1989).
REGIM. Ideea de a fugi de comunism s-a nascut o data cu restrictiile impuse de regimul totalitarist. Romanii sustin ca nu au fugit de Romania si de poporul roman, ci de comunism. La mijlocul anilor â90, doar un sfert din cei plecati s-a intors in tara. "Am plecat. speriat de evolutia societatii romanesti, in 1982. Cu mana pe inima pot afirma ca in propria tara incepusem sa sufar de claustrofobie. In 1983, m-am angajat la o firma de consultanta in SUA si m-am hotarat sa nu mai pun piciorul in Romania", ne spune Andrei Bojan, roman din New York.
APOLOGIA COMUNISMULUI. Printre romanii celebri care au ales drumul Statelor in perioada comunista se afla si Bela Karoly, Mircea Eliade, Vladimir Tismaneanu, Nina Cassian, Andrei Codrescu, Dan Cristian Turturica etc. Cel mai cunoscut antrenor al tuturor timpurilor, Bela Karoly, a parasit Romania in 1981. De atunci, a ramas in teritoriul Statelor Unite si, in scurt timp, a preluat lotul olimpic de gimnastica al SUA.
CETATEAN AMERICAN. Sosit in Statele Unite la invitatia mai multor profesori si cercetatori ai istoriei religiilor in anul 1956, Mircea Eliade tine cursuri pana in anul 1957, cand accepta postul de coordonator al Catedrei de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago. Tot de la acea data, savantul se stabileste definitiv i