Ieri, a fost prima licitatie de depozite cu scadenta la o luna pe care a organizat-o BNR dupa majorarea de martea trecuta a dobanzii de politica monetara, de la 8,50 la 8,75%.
Procesul de majorare a dobanzilor este un fenomen global, luat de bancile centrale pentru a stavili avansul luat de inflatie. Astfel, luna trecuta atat Rezerva Federala americana, cat si Banca Centrala Europeana au crescut dobanda cu un sfert de punct procentual, de la 5 la 5,25%, respectiv de la 2,5 la 2,75%. "Campioana" cresterilor a fost insa Banca Centrala a Turciei, care a majorat miercurea trecuta dobanda la 22,25%, fata de 16,25% la inceputul lui iunie.
Contrar unor opinii din piata, care anticipau o lichiditate mai redusa, aceasta urmand sa creasca la licitatia de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, care va avea loc joi, bancile s-au grabit sa profite de noua dobanda de interventie. In aceste conditii, banca centrala a atras 3,919 miliarde lei cu o dobanda de 8,75%.
„Piata este plina de lei, ceea ce ma face sa cred ca joi vom vedea din nou sume mari, echivalentul a probabil 1 - 1,5 miliarde euro, comenta un dealer bancar. Sa nu uitam ca la licitatia din iunie BNR a atras doar 1,8 miliarde lei cu o dobanda medie de 8,48%, lasand in sistem alte peste 3 miliarde de lei".
Sumele mari de lei aflate in piata monetara ar putea pune BNR in situatia de a majora din nou dobanda de politica monetara la inceputul lui august, asa cum a lasat de inteles guvernatorul Mugur Isarescu in cadrul unui interviu acordat agentiei Bloomberg. El a precizat ca „este o tendinta si un pas de crestere pe care le putem mentine in cazul in care conditiile internationale si interne o vor cere".
O astfel de solutie este necesara, avand in vedere ca creditul neguvernamental in lei a continuat sa creasca in mai. Ei i se adauga decizia bancii centrale de majorare cu patru puncte