Gheorghe Metesan, director Agentia Omniasig Asigurari de Viata Cluj(Foto: )
Sistemul asigurarilor de sanatate de stat este unul pagubos, in care cheltuielile depasesc cu mult incasarile. De aceea, de-a lungul ultimilor 15 ani au fost concepute diverse strategii pentru a scoate sistemul sanitar din colaps, fara efecte vizibile insa.
Prin urmare, asigurarile private de sanatate sunt privite, atat de catre asiguratorii privati, cat si de functionarii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), ca o posibila solutie pentru revigorarea sistemului sanitar din Romania.
Totusi, ele nu au ajuns sa reprezinte cu adevarat o alternativa pentru cei care doresc servicii medicale superioare celor oferite de stat, datorita numarului inca mic de asiguratori care concureaza pe aceasta piata, a faptului ca multe dintre ofertele acestor firme nu au ajuns inca in toata tara, dar si a lipsei infrastructurii medicale private.
De doi ani tot la inceput
Asigurarile private de sanatate au debutat timid, in urma cu mai bine de doi ani, fiind si in prezent mai mult la stadiul experimental decat functional. Aceasta, desi segmentul are un potential ridicat, avand in vedere ca pana in prezent doar cateva companii au avut curajul de a pasi pe acest taram.
Una dintre cauzele pentru care asigurarile private sunt inca la inceput in Romania este aparitia cu intarziere a cadrului legal care reglementeaza acest tip de asigurari, de abia in vara anului 2004, si taraganarea excesiva a elaborarii normelor de aplicare a Legii asigurarilor private de sanatate.
De aceea, si numarul celor care au optat pentru incheierea unei polite de sanatate in sistem privat este relativ redus, de numai cateva mii la nivel national, desi specialistii anticipeaza o crestere semnificativa a ac