La marginea satului Lazarea, la o distanta de vreo 5 km de Gheorgheni, pe coasta apuseana a muntelui Szarmany, se aflau odata cinci capele asezate in foma de cruce ce au intrat in ingrijirea Ordinului Fratilor Minori in anul 1342. La marginea satului Lazarea, la o distanta de vreo 5 km de Gheorgheni, pe coasta apuseana a muntelui Szarmany, se aflau odata cinci capele asezate in foma de cruce ce au intrat in ingrijirea Ordinului Fratilor Minori in anul 1342.
Am ajuns la Lazarea dupa-amiaza. Stiam ca este o localitate pe cat de mica (vreo 3.600 de locuitori), pe atat de abundenta in monumente si activitati culturale. Insa noi aveam o tinta anume - Manastirea Franciscana. Am inceput urcusul spre manastire printre brazii seculari ce strajuiesc aleea. Daca iti intinzi nitelus gatul vezi o tara mai jos un alt sir de braduti plantati de curand. In spatele lor se lateste o faneata albita de margaretele subtirele de camp. Iar printre ele sunt presarate sculpturi in lemn sau piatra ale artistilor ce vin vara de vara in tabara de creatie gazduita de manastire.
LINISTE. Intram in incinta si in capela. O atmosfera de o frumusete ce te face sa cazi in genunchi cu lacrimi in ochi de admiratie, iubire si smerenie... sau de durere, cu sufletul plin de rugaminti disperate... Din stanga te priveste statuia intemeietorului Ordinului Fratilor Minori - Sfantul Francisc din Asissi. Iar in dreapta, cu crinul si cu copilasul in brate, e Sfantul Anton de Padova, protectorul copiilor. La iesire sunam la usa preotului, unicul calugar din manastire, insa fara rezultat.
SPOVEDANIA A doua zi l-am gasit pe parinte stand de vorba cu un batran, nea Ion, ce dupa grai ne-a parut a fi dintr-un sat de prin partile Moldovei. A venit tocmai de-acolo pentru un sfat si-o vorba buna. Am intrat impreuna in biserica si l-am observat pe nea Ion inchinadu-se precum ortodocsii. Dupa ce si-