Pe plan mondial, suprafetele cultivate cu OMG au crescut de la 1,7 milioane hectare in 1996 la circa 90 milioane de hectare in 2005
O echipa de experti ai Comisiei Europene va evalua, in perioada 4-7 iulie, sistemele de control privind depozitarea, inspectia si monitorizarea alimentelor si a furajelor care contin produse obtinute din organisme modificate genetic (OMG).
Expertii Oficiului Veterinar si pentru Alimente din cadrul Comisiei Europene vor urmari modul in care ANSVSA supravegheaza introducerea pe piata a alimentelor si a furajelor care contin produse modificate genetic.
"Obiectivul general al misiunii il reprezinta evaluarea progreselor inregistrate de la misiunea din octombrie 2005, privind evaluarea controlului oficial al alimentelor, hranei pentru animale si semintelor care contin produse din organisme modificate genetic", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
De asemenea, specialistii UE vor evalua etichetarea organismelor modificate genetic (seminte, alimente, hrana pentru animale), precum si tehnicile de laborator utilizate pentru determinarea acestora.
Delegatia va vizita serviciile regionale responsabile din teritoriu ale ANSVSA pe probleme legate de inspectia si aplicarea legislatiei produselor modificate genetic, precum si un laborator specializat de analize.
Legal, din 2000
In Romania soia modificata genetic se cultiva legal din anul 2000, fiind singura cultura modificata genetic, desi aceasta varietate rezistenta la erbicid nu este in prezent cultivata in Uniunea Europeana.
In 2005, din cele 130.000 de ha cultivate cu soia in Romania, circa 88.000 hectare au fost cultivate cu OMG. Culturile modificate genetic pot coexista alaturi de celelalte culturi, atat de cele conventionale sau de cele organice. @N_