Sofranul este cea mai scumpa mirodenie din lume. Doar un gram de sofran costa in jur de patru euro. Mirodenia provine din staminele lungi si rosii ale unei flori de culoare mov, care infloreste in perioada toamnei si care este originara din Bazinul mediteranean.
Pretul exorbitant al sofranului este determinat de dificultatea recoltarii florilor din care se extrage. Acestea se culeg cu mana, iar pentru obtinerea unui singur kilogram de sofran sunt necesare 15 mii de flori. In fiecare an, la nivel mondial se obtin intre saizeci si optzeci de tone de sofran. Principalele tari producatoare sunt Spania, India si Iran. Sofranul ofera mancarurilor o culoare galbena intensa si un parfum delicios. Doar un praf este suficient ca sosurile, supele, mancarurile din peste sau din orez sa devina adevarate delicatese. Sofranul trebuie utilizat cu moderatie. Daca se adauga mancarii prea multa mirodenie, aceasta poate capata un gust de medicament. Fiecare particula de sofran este foarte pretioasa. De aceea, pentru a se evita pierderea, mirodenia nu trebuie sa intre in contact cu ustensilele din lemn, care absorb cu usurinta orice. Sofranul este inlocuit, chiar si in mod fraudulos, cu sofranul indian care contine curcuma si din care se obtine colorantul galben. Sofranul indian ofera mancarurilor culoarea galbena dorita, dar nu si parfumul inconfundabil al sofranului veritabil.
TRADITIE. In antichitate, sofranul era cultivat ca mirodenie, dar si pentru virtutile sale medicale si afrodiziace. Prima apa de toaleta veritabila, Kuphi, continea, pe langa miere sau mirt, si sofran. Cleopatra folosea uleiuri parfumate, din sofran, pentru a-si seduce amantii. De asemenea, faimosul blond venetian al femeilor din perioada renasterii italiene era creat dintr-un amestec de so-fran si lamaie, expus ulterior la soare.
PAELLA ,,ROMANEASCA" INGREDIENTE: aripioare, pulpe, ficat de pu