Daca liceenii ar fi votat cel mai mare intelectual dintre personajele literaturii romane, Ilie Moromete si Ion al Glanetasului ar fi fost in top.
Durere mare ieri la iesirea de la proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului. A fost pentru prima data cand o parte din absolventii de liceu au aflat ca Moromete si Ion al Glanetasului nu sunt, nici pe departe, intelectuali.
La subiectul al III-lea, unde li se cerea sa prezinte conditia intelectualului in societate, cu referire la un roman scris de Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda, multi dintre ei i-au transformat pe Moromete si pe Ion din lucratori ai pamantului in cititori de literatura.
„Esti tampit? De cand e Moromete intelectual?”
Ieri spre pranz, in fata Liceului „Spiru Haret” din Capitala, elevii ce ieseau de la BAC, cu bujori in obraji si foaia cu subiectele in mana, erau luati la rost de o doamna vehementa, profesoara de limba romana. „Ce-ai ales la eseu?” „Ilie Moromete”, raspundea tanarul.
„Esti tampit? De cand e asta intelectual?”, intreba justitiara si-l plesnea pe nefericit peste frunte.
„Dar tu?”, il lua in primire pe urmatorul. „Stefan Gheorghidiu.” „Esti bun, pleaca!”, il binecuvanta femeia. „Eu nu mai inteleg nimic. Moromete era filosof.
Si filosofii nu sunt intelectuali?”, cazuse pe ganduri un baiat, proaspat „scuturat” de profesoara. In curtea Liceului „Jean Monnet”, aceeasi problema. „Intr-un fel, Ion poate fi considerat un intelectual pentru ca si-a planificat toate actiunile”, gandea cu voce tare una dintre eleve. A lamurit-o alta, care facuse alegerea corecta.
„Era sa cad si eu in capcana, dar l-am ales pe Ladima din „Patul lui Procust”. In romanul „Ion”, singurii intelectuali sunt cei din familia Herdelea”, le explica tanara colegelor care facusera alegeri neinspirate.
Nu pot lua mai mult de 6
Elevii care i-