Ministrul de externe si cel al finantelor raman in functii, desi au gresit nesustinand in CSAT pozitia premierului si a ministrului apararii privind retragerea trupelor din Irak. Conducerea PNL a decis sa ii sustina, desi premierul s-a declarat dezamagit de pozitia celor doi.
In sedinta conducerii PNL unde s-a pus problema sa li se retraga sprijinul politic - ceea ce ar fi insemnat ca actiunile lor nu mai au girul partidului - s-a hotarat ca ei sa fie pastrati in continuare, desi, dupa cum a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu, "actiunea lor a fost regretabila" cand au votat impotriva retragerii din Irak.
Pozitia celor doi demnitari fusese pusa sub semnul intrebarii dupa votul exprimat saptamana trecuta in CSAT impotriva retragerii trupelor din Irak, retragere sustinuta de partid, in frunte cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Demisia lor fusese ceruta de ministrul apararii Teodor Atanasiu, iar ieri presedintele Traian Basescu i-a aparat public afirmand ca ideea sanctionarii lor de catre PNL pentru votul din CSAT este "o eroare politica ce denota un comportament de partid-stat".
Analistul politic Daniel Barbu crede ca pozitia lui Ungureanu si a lui Vladescu nu au fost puse cu adevarat in pericol, in masura in care datele arata ca intentia liberalilor nu a fost atat cea a retragerii trupelor, cat aceea de a-i crea o mica dificultate presedintelui Traian Basescu. "Ar fi fost un semn al normalitatii excluderea lor si a celor cinci -sase liberali ostili conducerii. Ar fi aratat ca PNL are o intentie, o directie - sa zicem aceea ca retragem trupele. Cum nu aceasta era intentia principala, e limpede ca masura excluderii lor nu era necesara", spune analistul.
Surse din PNL sustin insa ca intentia premierului de a se debarasa de cei doi ministri si mai ales de Ungureanu a fost cat se poate de reala, prevaland insa, in ultima instanta, ideea stabil