Călin Popescu Tăriceanu de a solicita retragerea trupelor româneşti din Irak continuă să apară.De data americani. Acuzaţi în SUA de orchestrarea acţiunilor anti-Bush, aceştia sunt bănuiţi Călin Popescu Tăriceanu de a solicita retragerea trupelor româneşti din Irak continuă să apară.
De data americani. Acuzaţi în SUA de orchestrarea acţiunilor anti-Bush, aceştia sunt bănuiţi ca fiind implicaţi şi în recentul scandal politic de la Bucureşti.
Instruit în tehnici de campanie în fieful democraţilor din Washington
Speculaţiile vizează, de fapt, o posibilă consultanţă acordată premierului Călin Popescu Tăriceanu de către Partidul Democrat american, aflat în opoziţie faţă de preşedintele George W. Bush.
De altfel, recent, în SUA, partidul lui John Kerry şi Hillary Clinton a declanşat o dură campanie împotriva războiului din Irak.
Mirel Taloş este secretar de stat şi coordonează Departamentul de analiză şi planificare politică al guvernului. De aceea, cei care fac speculaţiile spun că planul de acţiune "Retragerea din Irak" l-ar fi avut ca unul din autori pe Taloş. Acesta, conform biografiei oficiale, ar fi urmat un curs de campanie electorală la Institutul Naţional Democrat din Washington, o structură a Partidului Democrat american, care se ocupă de ţările din Lumea a treia, pe care ar trebui să le iniţieze pe drumul spre democraţie. NDI are un birou şi la Bucureşti. NDI îl are ca preşedinte pe Madeleine Albright, fostul secretar de stat din perioada preşedinţiei lui Bill Clinton. Preşedinte emerit al National Democratic Institut for International Affairs este Walter Mondale, fost candidat democrat la preşedinţia SUA.
Asociaţi la Bucureşti
După şederea la Washington în fieful democraţilor, Taloş a intrat în contact şi cu una din firmele americane de consultanţă politică, care fac imaginea partidului. Este vorba de