Dan Voiculescu(Foto: )
Istoria uneia dintre cele mai controversate formatiuni politice, Partidul Conservator, a inceput in anul 1991, cand a luat nastere Partidul Umanist Roman. Un partid creat in trend cu moda acelor vremuri, de dragul pluripartidismului si, de ce nu, pentru ca dupa multi ani, legea din Romania a permis acest lucru.
Un partid ca multe altele, infiintate in negura democratiei, care foarte probabil nu ar fi ajuns cunoscut publicului larg daca la carma lui nu s-ar fi instalat unul dintre magnatii media din Romania, Dan Voiculescu.
Parcursul acestui partid pe scena politica a fost bazat pe sintagma „scopul scuza mijloacele”, scopul fiind in acest caz ajungerea in sferele puterii politice si castigarea notorietatii publice. Mijloacele folosite, desi nu au fost intotdeauna pe placul aliatilor PUR, au fost eficiente in atingerea obiectivelor propuse.
Astfel, in ultimele doua legislaturi, PUR a reusit sa fie reprezentat la nivel parlamentar, desi scorul il plasa sub pragul electoral, potrivit sondajelor de opinie.
Drumul spre Parlament
Pana in anul 2000, Partidul Umanist Roman a activat in „underground-ul” scenei politice. Primul pas spre lumina reflectoarelor a fost facut in momentul inchegarii Polului Social Democrat. Alaturi de PDSR si PUR, in aceasta formatiune a fost cooptat si Partidul Social Democrat Roman (PSDR).
PSD a reusit sa castige alegerile din 2000, preluand puterea de la vechea coalitie grupata in jurul Conventiei Democratice.
Pe parcursul guvernarii 2000-2004, logodna dintre cele trei formatiuni s-a soldat cu o nunta (fuziunea dintre PDSR si PSDR in noul PSD) si o despartire (in 2003, umanistii lui Voiculescu au parasit echipa lui Nastase).
Insa, pasul fa