"Braila a reusit sa atraga fonduri “Fermierul” cit pentru patru judete". Declaratia apartine Jenicai Georgescu, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), principala institutie angrenata in promovarea si derularea programului. Cu 53 de proiecte aflate in diferite stadii de aprobare, Braila ocupa, ca si la "Sapard", un loc bun in topul judetelor cu cele mai multe fonduri atrase. Culmea insa, aproape jumatate din numarul total de proiecte au fost depuse in ultima luna, majoritatea la Banca Comerciala Romana (BCR). De fapt, cele mai multe proiecte ale fermierilor braileni se regasesc la BCR, 35. Alte 13 proiecte sint depuse la BRD - Groupe Societe Generale, 4 proiecte la CEC si unul la Banca Comerciala Carpatica (BCC).
Lansat oficial pe 2 noiembrie 2005, Programul "Fermierul" si-a atins deja tinta: pregatirea pentru integrare a fermelor de marime medie sau mica si usurarea accesului lor catre fondurile "Sapard". Lucrul acesta este confirmat si de faptul ca pe lista beneficiarilor "Fermierul", se regasesc multe persoane fizice autorizate si asociatii familiale, 13.
18 comune nu au reusit sa acceseze fondurile "Fermierul"
Din totalul de 53 de proiecte, 40 sint din sectorul vegetal, 11 pe zootehnie si 2 pe industrie alimentara. Mai precis, prin Programul "Fermierul", la Braila, se vor realiza urmatoarele investitii: 33 de modernizari ferme vegetale, 3 modernizari ferme legumicole, 4 constructii de sera, 1 sectie de procesare lapte, 1 sectie de procesare carne si preparate din carne, 1 ferma piscicola, 1 ferma apicola, 4 modernizari de ferme zootehnice, 4 modernizari de ferme de vaci de lapte si constructia unei ferme de porci.
11 din aceste proiecte sint intocmite de specialistii OJCA si 42 de diferite firme particulare de consultanta.
Investitiile vor fi realizate in 26 de co