POPASURI MONAHALE Liniste dumnezeiasca. Aceasta a fost prima senzatie care m-a cuprins la Manastirea Humor din judetul Suceava. Locasul de cult face parte din patrimoniul bucovinean, reflectand prin vechimea lui gloria trecuta si melancolia destinului istoric de pe aceste meleaguri. Cadrul natural deosebit este un argument foarte bun pentru a strabate cei cinci-sase kilometri ce leaga manastirea de orasul Gura Humorului. Valea strabatuta de apele limpezi ale Raului Humor, dealurile impadurite, casele pitoresti tin companie atat de placuta, incat turistul nici nu va simti ca a mers atata cale pe jos.
Ca si celelalte manastiri din nordul Moldovei, si Humor are o istorie a ei, plina de farmec. Pe locul pe care este construita au existat pe rand doua asezaminte manastiresti. Din cea mai veche, construita in vremea lui Alexandru cel Bun, au mai ramas doar cateva ziduri, aflate acum in centrul satului Manastirea Humorului. Ruinata in imprejurari care au ramas necunoscute, manastirea a fost refacuta in 1530 pe un nou amplasament. Initiativa i-a apartinut Voievodului Petru Rares, iar constructia propriu-zisa ii este datorata celui mai credincios sfetnic al sau, logofatul Toader Bubuig, si sotiei acestuia, Anastasia. In 1641, Vasile Lupu a ridicat turnul de aparare si a intarit zidurile inconjuratoare.
ARHITECTURA. Manastirea Humor este cu atat mai interesanta cu cat, din punct de vedere arhitectural, apare pentru prima data in Moldova pridvorul deschis, urmat de pronaos, apoi de camera mormintelor si de o incapere noua la etaj, numita tainita, suprapusa camerei mormintelor.
Frescele din interior si exterior alatura Manastirea Humor locasurilor de la Voronet, Arbore, Sucevita, Moldovita si Probota. In interior, pe langa scenele stabilite de canoanele picturii bisericesti, se adauga portretele ctitorilor imbracati in vesmintele epocii si tabloul in care Petru