Traficul cu obiecte de patrimoniu furate a fost tema unei seminar international desfasurat la Roma, unde, alaturi de oamenii legii din 14 tari, au participat si politistii romani.
Intrunirea de lucru a avut in vedere analizarea traficului national si international cu opere de arta furate, dar si stabilirea de strategii pentru prevenirea si descoperirea falsurilor.
Politistii spun ca sunt supuse falsificarii nu numai operele artistilor plastici, ci si obiecte apartinand patrimoniului arheologic, tehnic, obiecte de cult si mobilier etc. In scopul prevenirii si combaterii acestui fenomen, tarile Uniunii Europene au initiat diverse masuri, atat in plan legislativ, cat si in ceea ce priveste modul de actiune al fortelor special constituite in acest sens.
Odata cu ,,profesionalizarea" autorilor de falsuri, s-a dezvoltat si traficul cu astfel de obiecte, dar si cu bunuri culturale nefalsificate.
In acest moment, se poate vorbi de o piata internationala de desfacere a operelor de arta falsificate si de retele internationale care au ca principal obiect de activitate transportul bunurilor dintr-o tara in alta, fara respectarea legislatiilor tarii de unde este scoasa opera de arta, a celor tranzitate si a tarii de destinatie.
Toate tarile participante la curs au luat masuri in sensul controlarii si stoparii acestui fenomen, instituind obligativitatea prezentarii in fata organelor vamale de certificate (licente) de export.
Totodata, au fost luate masuri si in plan legislativ, fiind promovate in legislatiile vamale norme care sa reglementeze acest aspect si in ceea ce priveste contrabanda cu opere de arta.
Printre mijloacele de prevenire a fenomenului se regasesc aducerea la cunostinta publicului a hotararilor judecatoresti definitive si a sanctiunilor dispuse impotriva celor care au adus atingere patrimoniului cultural al unei anu