BUCATARIA DE ALTADATA "Frigidariu, frigidarium: 1. loc unde se tin alimentele la frig, glaciariu; 2. partea termelor cu apa rece." Asa apare definita, in Dictionariul limbei romane de A.T. Laurean si J.C. Massim, Bucuresci - 1871, nelipsita "uzina frigorifica" din bucataria moderna. BUCATARIA DE ALTADATA "Frigidariu, frigidarium: 1. loc unde se tin alimentele la frig, glaciariu; 2. partea termelor cu apa rece." Asa apare definita, in Dictionariul limbei romane de A.T. Laurean si J.C. Massim, Bucuresci - 1871, nelipsita "uzina frigorifica" din bucataria moderna. Fara protectia frigiderului, apa, carnea, pestele, legumele, fructele, dulciurile etc. ar avea o viata mult mai scurta. Cum se pastrau acestea inainte de aparitia refrigeratorului, cum numesc francezii frigiderul?
Larousse-ul gastronomic, editia din anul 2000, mentioneaza ca bazele primei masini frigorifice au fost puse in anul 1856, de catre inginerul francez Charles Tellier, supranumit si "tatal frigului". Scociorand cartile vechi si "rasfoind" surse noi aflam: inca de pe vremea lui Alexandru Macedon (336-323 i.e.n.) s-a incercat mentinerea capacitatii de lupta a soldatilor asigurandu-le provizii de apa rece. Nu se precizeaza cum se realiza aceasta. In vremea controversatului imparat roman Nero (54-68 e.n.), oaspetii sai aveau privilegiul sa consume bucate si bauturi tinute la rece. Pentru pastrarea lor in acest fel se cheltuia o avere. Din munti se aduceau, in recipiente speciale, gheata si zapada.
METODE. Cei care au descoperit metoda pastrarii apei de izvor inghetate, adaugand silitra, au fost sclavii de la galere. Se stia si un alt mod de a pastra apa inghetata - vasele cu apa se scufundau in mare. Grecii foloseau ulcioare mari, egiptenii - un fel de "cisterne" din ceramica. Insa, o data cu venirea barbarilor, multe descoperiri ale Antichitatii au fost date uitarii.
De abia in ve