Membru in Colegiul CNSAS, Cazimir Ionescu explica nasterea certifica-tului de politie politica. "E o ches-tiune de interpretare", spune el, pentru ca membrii Colegiului nu sunt roboti. Umbrit el insusi de suspiciuni legate de relatia cu fosta Securitate, Cazimir Ionescu explica nasterea certificatului de politie politica in laboratoarele CNSAS. "E o chestiune de interpretare", spune el, pentru ca membrii Colegiului nu sunt roboti. Dar si pentru ca noua forma a Legii Ticu ar defini incomplet colaborarea cu Securitatea.
Jurnalul National: Cum vi se pare definitia pe care o da politiei politice noua forma a Legii Ticu? Cazimir Ionescu: (tace, se gandeste, citeste) "Relatari despre activitati si atitudini potrivnice regimului comunist"... Eu cred ca textul nu e destul de clar, pentru ca nu era neaparat sa spui despre un om ca are atitudini potrivnice comunismului. Puteai sa spui despre el si lucruri de natura penala neadevarate sau in masura sa declanseze o ancheta. Celor inchisi pe teme politice nu li s-a spus ca sunt teme politice, s-a gasit un pretext economic.
Ca atare, daca cineva isi turna colegul de birou ca are o casa mare si frumoasa, e politie politica sau nu? Sigur. Era politie politica pentru ca il atingea in libertatile fundamentale ale omului. Intra in ancheta, statea sa pregateasca sursele, veniturile...
Dar conform acestei legi este? Conform legii, nu! Dar sa stiti ca legea asta este in discutie, nu e definitiva. E o hotarare de Guvern aflata in dezbaterea Comisiei juridice a Parlamentului, asupra careia noi am avut deja doua intalniri.
Este o ordonanta de urgenta care a intrat in vigoare imediat ce a fost publicata in Monitorul Oficial, ca atare dumneavoastra aplicati formula aceasta. Atunci va intreb: cum luati decizia? Tocmai de aceea CNSAS este necesar, desi multi au spus ca toaca bani si trebuie desfiintat. In