La masa de protocol din castelul de vanatoare de la Lapusna au stat pe rand Ferdinand, Carol al II-lea, Regele Mihai, Gheorghiu-Dej si Ceausescu. Aflat la 40 de kilometri de Reghin, complexul cinegetic aduna astazi oaspetii de seama ai unui proprietar misterios.
Castelul lui Ceausescu miroase a ceapa! Sfaraie intr-un ceaun in care mesteca vartos si cu superioritate un fel de Nemo autohton cu tuleie sure si camasa descheiata pana-n brau. De la Ibanesti, pe strazi hartopite ce suie in munte vreo 20 de kilometri, cativa localnici rataciti de lume ne-au dirijat la cerere spre "castel". Prin poarta larg deschisa, una-doua-trei... opt viloaie cu iz regal. Cioc, cioc! Dinauntru se aude parca o invitatie. "Sa vizitati? Ce sa vizitati? E proprietate privata!" Omul se razgandeste cu lehamite. Ne invita iute in bucataria mare ca de bastiment. "Astept oaspeti! De seama. Hai repede!" Zang- zang-zang! Explicatiile scurte curg alert, ca numarul inghititurilor unui flamand in fata oalei cu sarmale: "Aici! Vitraliile-s facute la München, asta reprezinta pastoritul german - pastoritul romanesc - asta vanatoarea primitiva - primavara-vara, dragoste si putere - vita-de-vie din Moldova (p-asta n-o cred) - moneda nationala, leul tare! Ce mai vreti?". Aurel Tataru e administratorul complexului. Ii vom spune in cuprins Nemo, ca e misterios, taios, aratos, ca personajul de la bordul lui Nautilus. Ne duce in sir indian pe holurile inguste. Pas alergator! Din cand in cand mai da o fuga sa nu se arda ceapa. In fata usilor grele, ivite prin labirintul usor de descalcit, ordin de la capitan: Pe loc repaus!
MELANJ VANATORESC. In fundal, o masa. "Aici au stat Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai, Gheorghiu-Dej, Ceausescu. Postdecembrist: oameni de afaceri din intreaga lume." Mai aflam ca: a apartinut familiei regale pana prin â47, veneau la vanatoare toate monarhiile din Europa, apoi l-