O generatie intrata in viata sub suspiciunea fraudei. Exista un semn clar si ingrijorator ca Romania va continua sa haladuiasca pe drumuri proaste inca o perioada istorica. Este vorba despre scandalurile izbucnite in jurul Testelor nationale si al examenului de bacalaureat.
Testele nationale si, cu precadere, BAC-ul reprezinta primele filtre de selectie pentru cei care vor deveni, in timp, elite in diferite domenii. Ei vor fi cei dintai care se vor confrunta cu provocarile Romaniei viitorului. De reusita lor va depinde, intr-o buna masura, succesul unei intregi natiuni.
Din pacate insa, aceasta generatie de adolescenti intra in marea competitie a vietii si a carierei intr-o atmosfera apasata de suspiciunea fraudei, a contrafacerii.
Rezultatul? Iarasi ierarhii contestabile, iarasi ofensiva imposturii, iarasi nemultumiri absolut justificate ale celor care au vrut sa razbeasca prin propriile forte si care se vor vedea dati la o parte, brutal, cinic si absolut nedrept.
In mod normal, vestile acestea ar trebui sa ne provoace tuturor insomnii, dar mai ales liderilor politici care s-au angajat in fata natiunii ca vor construi o tara in care sa merite sa traiesti.
Lor, celor carora le place sa se prezinte drept barbati politici responsabili, ar trebui sa le fie foarte clar ca acuzatiile de frauda nu reprezinta un simplu fapt divers si nici macar niste episoade din lungul serial al diversiunilor cu iz politic.
Nu este atat de important, de exemplu, amanuntul ca ziarista care a declansat scandalul subiectelor de la BAC chiar ar fi cumparat plicul de pe piata.
Ori ca ar fi intrat in posesia lui printr-un blat sau printr-o „cumetrie” ale carei ratiuni si sensuri ar urma sa le deslusim mai tarziu. Altceva este grav: ca, pe fundamentele de acum, cu greu se poate vorbi despre o tara in care competent