FAST FOOD Usor de pregatit, racoritor, delicios, cu fructe, impresionant prin simplitate, desertul ideal care tine pasul cu anotimpurile⦠Acestea ar putea fi doar cateva dintre insusirile unui desert italian, care de ceva vreme a inceput sa se gaseasca si in meniurile restaurantelor din Romania.
Dar de ce sa nu intre si in bucatariile noastre, pe orice strada sau la orice etaj s-ar afla? Asadar, deschideti usile pentru⦠panna cotta!
ORIGINE. Acest desert inedit (traducerea din limba italiana: "smantana gatita") a fost servit pentru prima data la inceputul anilor â90 in Piemond. Initial, se prepara din smantana incalzita pe aragaz, indulcita cu zahar, aromata cu esenta de vanilie si intarita cu gelatina. Se turna apoi compozitia intr-o cupa, se lasa in frigider pentru ceva vreme (chiar si o zi sau doua), se rasturna si se servea ornata cu multe fructe.
Interesant la acest desert este ca-si schimba infatisarea in functie de anotimp. Primavara se prepara panna cotta cu capsuni, cirese carnoase sau amare. Vara se folosesc fructe de padure, piersici, caise sau pepene. Toamna, gustul acrisor al merelor sau parfumul perelor fac din panna cota desertul preferat al ultimelor zile de vacanta. Iar o data cu iarna ni se dezvaluie aromele nebanuite ale fructelor exotice: banane, portocale, mango, kiwi sau avocado.
ALTERNATIVE. Desi initial, panna cotta se prepara din smantana, in prezent se pot folosi si alte derivate din lapte: iaurt, lapte batut sau frisca. Legumele reprezinta si ele o alternativa. Se fierb si apoi se paseaza, obtinandu-se o compozitie consistenta. In acest caz se foloseste mult mai putina gelatina sau chiar deloc. Se poate prepara panna cotta din conopida, ornata cu caviar. Daca ramaneti fideli variantei initiale cu fructe, panna cotta va fi mai savuroasa daca o veti rasfata cu un topping de fructe.
Alegeti unul de afine, pe