Suprasaturarea solului cu apa este principala cauza a viiturilor produse in urma cu doua saptamani pe Valea Tiblesului (judetul Bistrita-Nasaud) si nu defrisarile. Aceste date reiese dintr-un raport preliminar al Inspectoratului de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj (ITRSV).
Astfel, calamitatile s-ar fi produs din cauza "suprasaturarii solului cu ape pluviale, cazute anterior zilei de 20 iunie". Acestui fenomen i s-a adaugat precipitatii, care, in ziua respectiva, au depasit 130 l/mp in 15 minute, ceea ce a dus la alunecari masive de teren si la dislocarea a mii de metri cubi de lemn.
Conform primelor estimari facute de silvicultorii de la Ocolul Silvic Beclean, pe raza caruia se afla padurile din Tarlisua, ploile torentiale au antrenat la vale 3800 metri cubi de lemne. Viitura a pornit de pe Valea Uleasa, in amonte de Tarlisua, spre Lunca Sateasca.
Seful Ocolului Silvic, Aurel Suciu, pe raza caruia se afla bazinul forestier Tarlisua, a declarat ca ipoteza defrisarilor ca principala cauza a viiturilor este mai putin plauzibila, intrucat zona este nu doar greu accesibila pentru exploatari forestiere, dar detine si lemn de proasta calitate din punct de vedere economic, iar acest lucru face padurea de aici putin atractiva pentru agentii economici.
De altfel, Garda de Mediu Bistrita-Nasaud a confirmat faptul ca pentru acest an nu s-a eliberat nici o autorizatie de mediu pentru taieri in zona.
Intrucat la Tarlisua padurile sunt imbatranite, pantele abrupte, iar grosimea solului pana la stanca este mica, nici Directia Silvica nu a putut exploata cantitatile de lemn pe care si le-a planificat la inceputul anului si pentru care a primit aprobare de la ITRSV.
Potrivit lui Aurel Suciu, pana la sfarsitul lunii iunie din zona comunei Tarlisua a