In Romania se contureaza tot mai clar doua mari categorii de cetateni: nemultumiti si indiferenti fata de tot ceea ce se intampla in jurul lor. Jumatate dintre romani sunt nemultumiti de stadiul democratiei, dar si de economia de piata din Romania. Iar unul din trei cetateni este indiferent fata de cele doua fenomene. In privinta nivelului de trai, situatia este similara.
Majoritatea romanilor (78%) nu sunt deloc multumiti de felul in care traiesc. Iar principala problema invocata este lipsa banilor. Datele au fost preluate din Barometrul de Opinie Publica prezentat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa. La baza studiului a stat un sondaj efectuat de catre The Gallup Organisation Romania, in perioada 5 mai - 21 iunie 2006, pe un esantion reprezentativ de 2004 persoane.
Sociologul Dumitru Sandu, unul dintre autorii studiului, a explicat ca Romania sociala este puternic structurata prin problemele pe care cetatenii le percep. Mai exact, oamenii claseaza principalele probleme ale tarii in functie de situatia venitului propriu. Astfel ca cei care traiesc decent sunt preocupati de modul in care functioneaza institutiile statului, in timp ce romanii saraci sunt interesati mai degraba de rezolvarea infractionalitatii si a coruptiei din sistem. "Oamenii saraci isi explica situatia prin injustitie sociala si coruptie si din aceasta cauza sunt interesati de aceste capitole", a explicat Dumitru Sandu.
Mesajul partidelor politice convinge tot mai putini romani
Cei mai multi romani considera ca cele mai importante probleme care trebuie rezolvate sunt cele referitoare la calitatea vietii, la preturi, locuinte, pensii, locuri de munca si sanatate. Insa in momentul de fata majoritatea cetatenilor nu mai au incredere ca unul sau altul dintre partidele politice le-ar putea rezolva aceste probleme, daca ar ajunge la putere. Drept pentru car