Desi Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat dreptate familiei de avocati Petre (tatal si fiul) in privinta incalcarii dreptului la un proces echitabil, intr-un termen rezonabil, cerand statului roman sa le plateasca daune morale de cate 3.000 de euro pentru fiecare si cate 1.000 de euro drept cheltuieli de judecata, a respins ca neintemeiate celelalte patru incalcari invocate.
Suma totala pe care cei doi au cerut-o la CEDO se ridica la 408.000 de dolari - prejudicii materiale, plus 2 milioane de euro - prejudicii morale.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat, la data de 27 iunie a.c., in cauza Petre vs. Romania, asupra incalcarii art. 5, a art. 6 alin. 1, 2 si 3 din Conventia de protectie a Drepturilor Omului si Libertatilor fundamentale, precum si a art. 2 din Protocolul 4, invocate de avocatii Corneliu Petre (tatal) si Mircea Bogdan Petre. Cei doi au fost invinuiti, in lunile decembrie 1996 si ianuarie 1997, de comiterea infractiunilor de inselaciune si uz de fals (tatal), respectiv fals material in inscrisuri oficiale si complicitate la inselaciune, procesul aflandu-se inca pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Reclamand ca durata procedurii a incalcat principiul "termenului rezonabil" asa cum este prevazut de articolul 6 alin. 1 al Conventiei, cei doi avocati au depus la CEDO inscrisuri care dovedesc inceperea urmaririi penale la 24 decembrie 1996, respectiv 7 ianuarie 1997, si derularea recursului inaintat de acestia la 9 noiembrie 2005, la Inalta Curte.
Din trei rechizitorii, doua au fost anulate de tribunal
Potrivit documentelor depuse la CEDO, printr-o ordonanta a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Corneliu Petre a fost acuzat si arestat preventiv pentru escrocherie si uz de fals, dupa ce, in cursul lunii decembrie, ar fi folosit, in complicitate cu un functionar la