Unde sunt banii pentru medicamentele compensate si gratuite? Este o intrebare la care atat Ministerul Sanatatii Publice (MSP), cat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) incearca sa gaseasca un raspuns.
''Nimeni nu contesta faptul ca fondurile alocate pentru compensate si gratuite sunt insuficiente, insa, nu excludem posibilitatea ca o parte dintre acestea sa dispara undeva... In prezent, impreuna cu CNAS analizam niste variante, daca putem spune asa, pe care le-ar putea folosi unii medici, farmacisti si chiar reprezentanti ai Caselor judetene de asigurari de sanatate pentru a pune mana pe o parte din acesti bani'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul MSP. Mai multe ''lucruri'' i-au pus pe ganduri pe reprezentantii MSP: ''Sa nu uitam ca, recent, a fost descoperit un medic care prescria retete pentru compensate si gratuite pe numele unor persoane decedate''.
Aceleasi surse autorizate din cadrul MSP ne-au spus ca in sistem se ''intampla ceva ciudat. De la inceputul anului 2005 la inceputul anului 2006, preturile de raft la medicamente au scazut cu 25 la suta. La medicamentele pentru bolile cronice, adaosul comercial in farmacii a scazut, din luna mai sau aprilie a acestui an, de la 12 la suta la 0 la suta. Fata de anul trecut, in acest an, fondurile alocate pentru compensate si gratuite a crescut cu 15 la suta. Un calcul simplu arata ca trebuia sa creasca accesibilitatea pacientilor la compensate si gratuite cu aproape 50 la suta.
Aceasta inseamna ca, daca inainte puteau primi, spre exemplu, compensate si gratuite 100 de pacienti, acum ar fi trebuit sa primeasca aceste medicamente 150 de pacienti''. ''In urma cu doua luni, spre exemplu, Casa Judeteana Timis a alocat pentru compensate si gratuite 65 RON pe cap de locuitor, iar Casa Judeteana Caras a alocat 35 RON pe cap de locuitor. In Caras nu au fost probleme cu compensatele si g