Adoptat cu emotii mari de catre Parlament, Codul Fiscal urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Fara sa aduca noutati spectaculoase in ce priveste sistemul fiscal, noul Cod isi propune, in opinia autoritatilor, sa fie atit functional, adaptat cerintelor UE, cat si sa contribuie la stimularea mediului de afaceri din Romania. Analistii economici consultati de HotNews.ro au insa o opinie mai nuantata.
Intrebat daca actualul Cod Fiscal reprezinta o reformare a sistemului de taxe si impozite din Romania, in acord cu cerintele europene, Constantin Rudnitchi, redactor sef al revistei Bilant considera ca problema nu se pune neaparat asa.
„Europa insasi este relativ diversa in ceea ce priveste fiscalitatea. Mai mult decat atat, Europa este relativ pemisiva in ceea ce priveste fiscalitatea, in sensul ca nu impune statelor membre cote sau procentaje comune”.
“Problema care se punea era in ce masura sistemul fiscal este adaptat la economia romaneasca. Din acest punct de vedere, noul Cod fiscal a fost, pana la urma, o furtuna intr-un pahar cu apa. S-a vorbit mult, s-a speculat politic, s-a creat multa confuzie, dar in cele din urma, modificarile nu sunt spectaculoase”.
In opinia lui Rudnitchi, doua mari probleme ar fi trebuit abordate de Codul Fiscal: microintreprinderile si impozitul pe piata de capital, „care au ramas aproape de ceea ce poate suporta economia romaneasca”.
Conform Codului Fiscal, veniturile microintreprinderilor vor fi taxate 2% in 2007, cota urmand sa creasca progresiv la 2,5% in 2008, respectiv 3%, in 2009. Ministerul Finantelor a dorit initial un impozit de 16% aplicat profitului microfirmelor.
Pe de alta parte, companiile care investesc peste 500.000 euro pot beneficia de scutiri de la plata taxelor locale pe cladiri si terenuri pentru o perioada de cel mult cinci ani.
@N