buget, prin înjumătăţirea numărului de tomografe funcţionale. Pacienţii stau internaţi degeaba până când se găsesc consumabilele necesare, ceea ce înseamnă costuri de cazare buget, prin înjumătăţirea numărului de tomografe funcţionale. Pacienţii stau internaţi degeaba până când se găsesc consumabilele necesare, ceea ce înseamnă costuri de cazare suplimentare, ori sunt plimbaţi cu Salvarea, de la un spital la altul, în căutarea unui tomograf care "să meargă".
România este ţara cu cele mai mult computere tomograf dintre ţările fost-comuniste şi chiar a ajuns la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, ne-a declarat prof. dr. şerban Georgescu, preşedintele Societăţii de Radiologie-Imagistică. Dar pentru că tubul de iradiere al tomografului costă mai mult de 50.000 de euro, nu poate fi achiziţionat decât prin licitaţie deschisă. Spitalele sunt obligate să organizeze licitaţii, cu toate că, prin contractul de service sau de întreţinere, numai firma producătoare a aparatului poate furniza echipamentul. Se fac simulacre de licitaţii, în care se invită producători de la alte firme, care, evident, nu pot onora comanda. Anunţul, organizarea licitaţiei, stabilirea câştigătorului, comanda produsului şi aducerea lui în ţară durează între patru şi şase luni. "Legislaţia nu permite alte prevederi în cazul spitalelor", ne-a declarat Petre Cosăreanu, directorul Spitalului Colentina. Dr. Claudiu Turculeţ, managerul Spitalului de Urgenţă, spune că nu ar trebui licitaţii dacă piesa poate fi cumpărată numai de la producătorul aparatului.
Spitalele nu pot pune deoparte fonduri pentru cumpărarea în avans a acestor tuburi CT şi nu au voie să facă o precomandă, estimând durata de "viaţă" a tubului. Atunci când aparatele funcţionează, sunt asaltate şi de pacienţii internaţi şi cei din ambulator. Abia din ianuarie 2007 va apărea fondul de dezvoltare, care se constituie din amor