In timp ce in tari ca Finlanda consumul este de 11,94 kg pe cap de locuitor, Germania 7,4 kg, iar Austria 7,6 kg fata de o medie de peste 5 kg in Europa. In acelasi timp, Romania se situeaza la un consum sub 2 kg pe an. Si in tarile din Europa de Est, consumul este superior celui din tara noastra - 3,32 kg in Ungaria, 3,2 kg in Cehia sau 3,5 kg in Slovacia. Pe de alta parte, evolutia pe plan international a pietei cafelei este determinata astazi de pretul acesteia, care a inregistrat o crestere de peste 40% in 2005 fata de anul anterior.
Mai mult, conform analizei Asociatiei Romane a Cafelei, datorita primei transe de reducere a accizelor la cafea cu 20% in 2005, impactul cresterii pretului international al cafelei nu a fost inca resimtit in Romania. Datorita reducerii minore a accizelor, consumul de cafea a crescut in 2005 la numai 1,97 kg pe cap de locuitor fata de 1,78 in anul 2004, insa produsul ramane in continuare puternic accizat fata de alte tari din UE, ceea ce-l mentine la cota de "un lux" pentru majoritatea consumatorilor romani. Acest fapt permite produselor de contrabanda, contrafacute, sa patrunda in Romania, mentinand astfel piata gri, care nu aduce taxe si impozite la buget.
De vina e acciza
Insa, spun aceiasi specialisti, o crestere a preturilor la nivel mondial a cafelei devine iminenta, iar efectele vor fi resimtite si in Romania. "In acest context, ARC considera ca este imperios necesara eliminarea accizelor la produsele din cafea in Romania", a declarat Gabriel Sidere, secretar general ARC. Alaturi de Romania, Bulgaria se numara printre tarile in care cafeaua este accizata. Astazi, nivelul accizelor la produsele din cafea in Bulgaria este de circa 350 euro per tona cafea verde, 500 euro per tona cafea prajita si 750 euro per tona cafea solubila, in vreme ce in Romania accizele se ridica la niveluri mult mai ridicat