Vasile ERNU
Nascut in URSS
Postfata de Sorin Antohi
Editura Polirom, Colectia „Ego-grafii“ Iasi, 2006, 272 p
Volumul Nascut in URSS e una dintre rarele lucrari postdecembriste care incurajeaza rezistenta critica impotriva caricaturizarii propriului trecut, impotriva autocolonizarii spatiului cultural romanesc cu ideologeme preluate din repertoriul „taberei victorioase“ a Razboiului Rece. Raritatea unor asemenea aparitii vreme de cincisprezece ani de „libertate“ postcomunista, si felul in care majoritatea reactiilor de pina in prezent urmeaza acelasi format, tinind intii sa se dezica de „comunism“ inainte de pronuntarea oricarei interpretari referitoare la textul insusi al lui Vasile Ernu, sint, de altfel, indicii directe ale greutatii ideologice care apasa si limiteaza cimpul cultural romanesc actual.
Semnificativ, revista Idea arta+societate, scena initiala a autorului, abunda insa de contributii critice in directii similare, si invit cititorii care nu se multumesc cu practica obisnuita a consumului intrebarilor prin ridicarea lor sa examineze colectia revistei.
- Un act real de anamneza
Citeva remarci preliminare: in pofida formei ambigue, intre literatura si eseu, cartea lui Vasile Ernu nu e un gest pur estetic, gratuit. Cartea e plina de momente savuroase, à la Ilf si Petrov, insa nu sint clovnerii: umorul lui Vasile Ernu e autoreflexiv, prilejuind un examen critic al propriei constiinte. Nu e un umor defensiv, de genul aratarii cu degetul, precum cel in care se complace marea majoritate a industriei culturale romanesti. De asemenea, cartea lui Vasile Ernu nu e doar o incercare de a reda o „fata umana comunismului“, si nici o simpla recuperare comerciala a nostalgiei. Avem de a face cu un act real de anamneza, multumita caruia autorul refuza sa reduca la un principiu-monolit ceea ce a fost o experienta multi