mai puţin de şase asemenea rachete, între care şi una cu rază lungă de acţiune de tipul Taepodong 2, capabilă să atingă teritoriul american, la scurt timp după aceea fiind lansată o a mai puţin de şase asemenea rachete, între care şi una cu rază lungă de acţiune de tipul Taepodong 2, capabilă să atingă teritoriul american, la scurt timp după aceea fiind lansată o a şaptea rachetă. Chiar dacă testul rachetei cu rază lungă de acţiune a eşuat, testele celorlalte, cu rază scurtă sau medie de acţiune, au reuşit, ceea ce a provocat un adevărat seism în cancelariile politice internaţionale, Consiliul de Securitate al ONU fiind convocat ieri în sesiune de urgenţă, la iniţiativa Japoniei.
Ce-i drept, având în vedere că Taepodong 2 a explodat la numai 40 de secunde de la lansare, americanii nu sunt deocamdată prea alarmaţi, dar gestul este oricum de natură să-i înfurie. Situaţia se complică prin faptul că nord-coreenii dispun şi de dispozitive nucleare, deşi experţii consideră că deocamdată Phenianul nu posedă tehnica necesară pentru miniaturizarea acestor dispozitive astfel încât să poată echipa cu ele rachetele purtătoare.
Chiar şi în asemenea condiţii, Departamentul de stat a descris lansarea ca "o provocare", iar Condoleezza Rice l-a trimis imediat în zonă pe adjunctul său pentru problemele Pacificului şi Extremului Orient, Christopher Hill, pentru a discuta cu înalţi oficiali din Japonia, Coreea de Sud şi China situaţia creată. Tokyo este ferm hotărât, dat fiindcă rachetele au fost testate în Marea Japoniei, să solicite "acţiuni energice" de condamnare, mergând până la sancţiuni economice impuse regimului nord-coreean. Până şi Moscova a caracterizat lansarea rachetelor ca "o provocare", agenţiile de presă notând că rachetele au căzut într-o zonă a Pacificului mai apropiată de Rusia decât de Japonia. În schimb, China, cel mai apropiat aliat al nord-coreenilor,