O istorie a literaturii romane in imagini
Ion Cucu a facut mai intii studii de medicina, dar s-a abandonat fotografiei de arta, domeniu in care pacientul e „pipait“ cu ochiul si vindecat in lumina. Ca si Vasile Blendea, care urmase Litere, dar se predase cu arme si bagaje aceleiasi indeletniciri, si Ion Cucu a ajuns pina la urma tot „la scriitori“, si le-a ramas cu fidelitate cronicar de imagine si confident de sentimente. Clipe de viata din istoria literaturii romane contemporane isi intitulase Ion Cucu expozitia „cu scriitori“ din 2003, deschisa de Fundatia „Anonimul“, la Sala Prometheus.
De data aceasta artistul fotograf recidiveaza cu o retrospectiva totala, integratoare deci, la Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, in prelungirea Bulevardului Dacia, pe care, atunci cind Ceausescu o tocmise, in continuarea sfirtecarilor demolatoare din Capitala romaneasca a vremii, scriitorii o poreclisera „Ziua Pacii“, dar in engleza, ceea ce, in sonorizari neaose, iesea intocmai cu locul zicerii de mama, la care romanii fac de obicei trimitere, cind sint furiosi: Peace Day…
Astazi, privind cu nostalgie in retrospectiva fotogenica a scriitorimii din acea vreme, avem prilejul, inca o data, si gratie selectiei lui Ion Cucu, sa cernem griul de neghina, ba chiar sa si alegem acel „strop de eternitate“ al fiecarui autor, retinut in efigii, unele deja devenite clasice, prin reluarea unor fotografii in reviste, manuale, dictionare si istorii literare. Atita viata strinsa la un loc, „stocata“ intr-un sentiment total si unificator: un sentiment al iubirii de om si de opera, pina la litera si virgula, dar niciodata pina la punct. Ion Cucu, realizind, cu fotografiile lui, un fel de opera aperta…
Ion Cucu si-a panotat atent, sau chiar cu tilc, noua sa expozitie, cunoscator onest fiind, prin opera si prin biografie, al subiectilor