Indiferent ca pretul de referinta al graului va fi stabilit la 40,45 sau 50 de RON, costul painii tot va suferi modificari, ne-a spus presedintele Patronatului de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu. "Noi, spre deosebire de producatori, speram ca pretul de referinta al graului pe kilogram sa fie stabilit la 4.500 de lei. Oricum, chiar daca se va stabili acest nivel, sau cel cerut de producatori, de 5.000 de lei, painea tot se va scumpi", a adaugat presedintele Rompan. Acesta spune ca efectele stabilirii pretului de referinta la grau se vor face simtite incepand cu luna septembrie. Pana in momentul de fata pretul de referinta al graului a fost de 35 de bani, modificarea cotei la 45 de bani ridicand pretul painii cu circa 24%.
Lapar ameninta cu proteste
Totodata, producatorii agricoli sunt nemultumiti de propunerea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, privind stabilirea pretului de referinta pentru graul din noua recolta la 4.500 de lei vechi pe kilogram, cu 500 lei vechi mai putin decat solicitarea acestora, anuntand proteste in strada. "Probabil ca vom iesi in strada in perioada urmatoare, pentru ca nu suntem de acord cu pretul de referinta propus de minister", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - Lapar, Adrian Radulescu. Potrivit acestuia, painea se va scumpi mai devreme de termenul indicat de Popescu. El a precizat ca reprezentantii Ministerului Agriculturii avanseaza valoarea de 4.500 de lei vechi pe kilogram pentru a evita scumpirea painii, insa cresterea tarifelor la utilitati va determina oricum, in termen de circa 30 de zile, majorarea preturilor la paine.
Ministrul de resort nu este de acord cu 5.000 lei/kg
Ministrul Agriculturii s-a intalnit la inceputul saptamanii cu reprezentanti ai producatorilor agricoli, ai procesatorilor, comerciantilor si d