Totalul contractelor realizate la Bursa la Termen din Sibiu, in primul semestru, a depasit 1,55 milioane, volum care constituie un nou maxim istoric raportat la sase luni.
La inceputul anului pe piata sibiana erau prezenti 26 de intermediari activi, pentru ca la sfarsitul lunii trecute numarul acestora sa creasca la 34.
„Daca toti intermediarii de pe piata s-ar apropia de volumul mediu marcat de primele zece clasate, BMFM Sibiu ar fi cu siguranta cea mai puternica Bursa de derivate din Europa de Est si printre primele ale continentului”, a declarat presedintele BMFMS, dl Teodor Ancuta.
In aceasta perioada cel mai activ intermediar a fost SSIF Vanguard, cu 505.578 contracte, care isi mentine suprematia pe piata la termen, continuand directia pe care s-a incadrat inca din 2005.
„Se poate observa activitatea deosebita a societatilor din Cluj, in speta Broker, BT Securities, Target Capital, si Interdealer Capital care impreuna au generat aproape 30% din total”, a mai precizat dl Teodor Ancuta.
Astfel, pozitia a doua a revenit SSIF Broker Cluj, cu 377.692 contracte, compania aflandu-se pe prima pozitie in ultimele doua luni. „Cresterea substantiala a numarului de contracte tranzactionate de catre noi s-a datorat atat inmultirii numarului de clienti, dar mai ales reorientarii marii majoritati a acestora catre speculatii pe termen foarte scurt, a declarat dl Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker Cluj. Aceste speculatii au fost posibile datorita volatilitatii ridicate care a caracterizat evolutia titlurilor la BVB si implicit piata derivatelor de la Sibiu”.
Podiumul include, de asemenea, BT Securities, cu aproape 323.000 contracte. „Am constatat o crestere a activitatii pe piata si un interes tot mai sporit al clientilor in ceea ce priveste produsele derivate, a precizat Bogdan Ungureanu, broker la BT Securities. De curand