Suntem nepoliticosi, dar ne tratam. In urma unui "test international de politete" a reiesit ca cel mai putin amabili locuitori ai planetei sunt cei din Mumbai si... Bucuresti. Paradoxal e ca singurul volum de bune maniere de pe piata e bestseller de ani de zile in Romania si il cumpara atat calugarite, cat si militari sau doamne cu meserii foarte vechi.
Astazi vorbim despre reguli de "eticheta" numai din cauza gradinarului lui Ludovic al XIV-lea. Acesta, exasperat de nobilii care ii stricau straturile de flori si gazonul de la Versailles i-a cerut Majestatii Sale sa dea o lege pentru respectarea "etichetelor" (placutelor) asezate in parc. Dar de la placutele lui Ludovic al XIV-lea pana la folosirea unui BlackBerry si operatiile estetice e un drum lung, pe care unii l-au parcurs in fuga sau pe ocolite. Odata cu noile contexte sociale apar si noi dileme nerezolvate in niciun ghid. De pilda, invitam la nunta prietenul de pe messenger? Avem voie sa ascultam muzica la iPod oriunde? Ce mesaj lasam pe robotul telefonic?
Teoretic, in orice situatie ar trebui urmate cele doua legi ale bunelor maniere - sa eviti ridicolul si, daca nu ii faci o placere celuilalt, macar nu il supara. Dar cum ocaziile de a-ti demonstra buna crestere sunt astazi mai multe - tehnologia s-a dezvoltat, populatia urbana a crescut si relatiile s-au complicat, e mai sigur sa urmam noile reguli propuse de persoane "autorizate": Aurelia Marinescu, autoarea bestseller-ului "Codul bunelor maniere astazi", pe de o parte, si cativa ziaristi din New York (un oras foarte aglomerat, dar si politicos), pe de alta parte.
Complimente pentru facelift?
Se poate intampla, de pilda, sa te intalnesti cu cineva care si-a facut o evidenta operatie estetica de intinerire. Ii spui ceva? Si cum ii spui, fara sa faci o gafa? Alexandru Mardare, masterand Studii Americane, spune ca i-ar face