Statutul de insula locuita ofera o serie de avantaje Kievului.
Deputatii Consiliului regional (parlamentul) de la Odessa au adoptat joi o decizie privind crearea unei localitati cu numele de Belai ("Alba", in traducere) in Insula Serpilor, la initiativa consiliilor regionale Vilkovo si Chilia, transmite agentia de presa ucraineana UNIAN.
Insula Serpilor este de ani buni subiect de disputa intre autoritatile romane si ucrainene, acestea din urma incercand sa schimbe statutul acestui petic de pamant, declarandu-l zona locuita, ceea ce ar oferi o serie de avantaje Kievului in problema delimitarii spatiilor maritime de la Marea Neagra.
„Metropola” cu 100 de locuitori
In documentul adoptat, in unanimitate, in cadrul unei reuniuni la Odessa, se mentioneaza ca aparitia acestei localitati in Insula Serpilor va permite „crearea conditiilor necesare in vederea dezvoltarii turismului stiintific si a pescuitului, precum si crearea unor conditii optime de viata persoanelor care se afla permanent pe insula”.
Se estimeaza ca in noul oras Belai din Insula Serpilor vor locui in jur de 100 de oameni.
Un nume „istoric”
Consiliul regional Odessa urmeaza sa faca acum demersuri pe langa Rada Suprema pentru ca forul legislativ suprem ucrainean sa confirme denumirea de Belai pentru localitatea creata.
Deputatii regionali estimeaza ca numele propus corespunde denumirii istorice a insulei care, in antichitate, era cunoscuta ca Leuce (Alba).
La aceeasi reuniune, Consiliul regional Odessa a decis alocarea a 200.000 de grivne (circa 40.000 de dolari) in scopul amenajarii noii localitati, alte 300.000 de grivne urmand a fi obtinute de la bugetul de stat.
19 milioane de dolari, bagati in pamant
Informatia potrivit careia autoritatile regionale din Odessa ar planui sa creeze, pana in anul 2008, un oras pe Insula Serpilor a aparut in urma