Nemti la origine si la suflet. Locuitorii satului Palota, care face parte din comuna Santandrei, din Bihor, vreo 400 de etnici germani aflati la granita cu Ungaria, locuiesc intr-un sat in forma de cruce.
Doua strazi principale care se intretaie au in mijlocul lor Bazilica de Palota Noua. Asta-i un fel de a spune, pentru ca bazilica nu-i altceva decat o biserica, construita tot in forma de cruce - militara, de contele Johann Maria Frimont. Este, de altfel, locasul de cult in jurul caruia s-a format si satul.
RENOVARE. Strazi asfaltate, case bine ingrijite cu flori la ferestre, oameni balai cu ochii ca cerul, care cultiva sparanghel si care ara pamanturile cu masini performante, achizitionate din fonduri Sapard. Cam asa arata acum Palota sau Palota Noua, dupa cum mai este denumirea localitatii de nemti. Multi au plecat dupa Revolutie in Germania, iar in sat au mai ramas cam 400 de oameni. Nici biserica nu mai este ce a fost, desi localnicii se aduna mai in fiecare seara la slujba. Igrasia a mancat din zidurile locasului de cult, iar unul dintre turnuri este impracticabil. Monument istoric, de categoria B insa, Bazilica de Palota Noua asteapta de mai multi ani sa fie reabilitata. Desi s-au trimis memorii si scrisori la toate autoritatile statului roman, nemtii din Palota inca nu au raspunsuri si nici macar promisiuni.
FARA RASPUNS. "Biserica este monument istoric, am trimis si la Ministerul Culturii o solicitare si un memoriu in ianuarie 2005, iar mai inainte la Consiliul Judetean", spune Dorner Peter, presedintele Societatii Agricole Frimont din Palonta. Raspunsuri, ioc, desi a fost facuta o evaluare a costurilor reparatiilor generale care s-ar ridica la 8 miliarde de lei vechi. "Pe noi ne intereseaza in primul rand acoperisul, care este prins in grinzi foarte mari, iar daca una dintre ele cade, se duce toata cupola", completeaza Osvald Francis, pres