Muzeul de Arta din Brasov este de mai multa vreme angajat intr-o serie de proiecte, menite sa recupereze valori ale artei contemporane de obarsie brasoveana aflate in conjunctie cu alte culturi. Chiar in zilele caniculare ale acestei veri, in fata unei asistente numeroase si avide de spectacolul unor evenimente artistice surprinzatoare, salile de la parterul incintei muzeale au gazduit expozitia a trei artisti, a caror cariera s-a conturat si se implineste de foarte multi ani dincolo de fruntariile tarii.
Cel mai varstnic dintre ei, Emil Pica (cu denominativul artistic ce l-a consacrat "Emilio") activeaza in spatiul nord-american, in ultimul deceniu fiind o prezenta statornica in galeriile si la targurile de arta din Atlanta, New York, Toronto, Vancouver, Montreal, Columbus, Rochester...
Oarecum congeneri, Teodora Pica si Mihai Bara, initiati in tainele artei in orasul de sub Tampa, apoi in strainatate - prima, in Canada, la Toronto si Ontario, cel de al doilea, in Catalunya si Andorra, performeaza cu succes in galerii din Europa, Canada, Statele Unite, Africa de Sud. Creatiile lor sunt astazi un bun patrimonial in colectii din numeroase tari ale lumii. Tustrei revin in Brasovul natal sub aureola unei augurale consacrari.
Toti practica pictura. Fiecare dintre ei intr-o alta cheie stilistica, cu mijloace adecvate propriei viziuni si filozofii plastice si, mai ales, in consens cu propria sensibilitate si zestre culturala. Expozitia rezuma o astfel de abordare plurimorfa, a universului real, nu neaparat omogena si consonanta in ansamblul ei, dar, in orice caz, coerenta in substanta discursului pictural si mai cu seama in timbratia puternic reliefata a rostirii si a poeticii plastice.
Daca pentru Emilio Pica este sensibila tentatia continuitatii (fascinante si inca foarte productive) mizelor estetice promovate de traditia impresionista, dar