DEMOGRAFIE Nesiguranta financiara si cea locativa, dar si lipsa unui partener care sa se implice activ in ingrijirea unui copil le fac pe femeile tinere sa caute succesul profesional si sa amane spre 30 de ani bucuria maternitatii.
La 18 ani bunicile noastre erau deja mame responsabile, cu unul, doi copii agatati de fuste. Si mamele noastre s-au "grabit" sa cheme barza cand nu aveau mai mult de 23-24 de ani. Astazi insa foarte putine femei se mai incumeta sa-si asume responsabilitatea de a aduce pe lume un copil inainte de 28-30 de ani.
ACUMULARE. Poate cea mai importanta cauza a amanarii "carierei" de mama o reprezinta lipsa banilor, considera sociologul Mihaela Miroiu. Intr-o lume in care totul se invarte in jurul acestora, sotia care sta acasa sa aiba grija de copii si traieste din leafa sotului a devenit un mit. Femeia trebuie sa munceasca cot la cot cu barbatul sau pentru ca, impreuna, sa-si asigure viitorul. "Probabilitatea ca un cuplu tanar sa-si permita sa cumpere o casa e foarte mica. Nu au banii necesari si de aceea sunt obligati sa traiasca intr-un spatiu mic, de cele mai multe ori cu parintii", ne-a explicat Miroiu. Aceasta situatie nu-i stimuleaza pe cei doi sa aduca pe lume un copil, ci ii determina sa munceasca pe branci pentru a-si putea permite o casa, o masina si, normal, copilul mult dorit.
DISCRIMINARE. O alta cauza a amanarii deciziei de a face un copil este teama de a nu ramane fara loc de munca sau sansa de a avansa in functie. O tanara mamica iese de pe piata muncii pentru o perioada de la cateva luni pana la doi ani. Inlocuitori, schimburi de ture, probleme legate de sanatatea copilului. Angajatorii nu vad cu ochi buni astfel de lucruri. "Femeile sunt discriminate la locul de munca, dar nu direct. Nici un angajator nu o sa-ti spuna: «Vezi ca esti tanara si o sa te apuci sa faci copii si eu nu am nici un chef de concediul ta