Examenul de bacalaureat se apropie de final si candidatii, indiferent daca promoveaza sau nu, trebuie sa se gindeasca ce vor face mai departe.
Cea mai ieftina si mai rapida solutie de a obtine o meserie mai bine platita si care sa dea o anumita prestanta si siguranta a zilei de miine este aceea de a urma o scoala postliceala, ale carei cursuri dureaza doi ani. In general toate scolile primesc absolventi cu sau fara bacalaureat, insa primii au prioritate. La nivelul judetului Braila exista opt scoli postliceale, patru care functioneaza in scolile de stat si patru in scolile particulare. La oricare dintre acestea se plateste taxa de scolarizare care variaza de la o unitate la alta, in functie de numarul de candidati, cu cit sint mai multi cu atit pretul este mai mic, insa in general acesta variaza intre 300 si 400 de euro.
Scolile postliceale din cadrul unitatilor de invatamint de stat pregatesc specialisti in cele mai diverse domenii. Cea mai inedita propunere a venit din partea Colegiului Economic. Pe linga clasa care pregateste tehnicieni pentru controlul calitatii produselor agroalimentare Colegiul Economic mai propune tinerilor si o clasa de detectivi particulari.
La Grupul Scolar Agricol "Gh. K. Constantinescu" a fost propusa o clasa de asistenti de gestiune in unitati de cazare si alimentatie. Taxa este de aproximativ 400 de euro pe an.
La Grupul Scolar "Ana Aslan" se propun cinci clase, cu taxa de 13 milioane de lei (ROL) pe an, cu specializarile asistent medical generalist si asistent de farmacie.
La Grupul Scolar "Nenitescu" se pregatesc la nivel postliceal maistrii, cite o clasa pentru fiecare specializare: mecanica si electrician.
In sistem particular functioneaza alte patru scoli postliceale.
Scoala Postliceala de Informatica Aplicata "Colegium" va scolariza si in acest an tineri