In momentul intrarii la guvernare, UDMR si-a prezentat doua mari prioritati: statutul minoritatilor si organizarea regiunilor de dezvoltare. In momentul de fata se poate constata ca in problema proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, s-a inregistrat un esec. Dupa amanari repetate, proiectul a fost reportat pentru la toamna. Desi UDMR a insistat ca statutul minoritatilor este prioritate legislativa pentru aderarea la UE, acesta nu a fost discutat in sesiunea extraordinara de la Camera Deputatilor.
Cea de-a doua prioritate a formatiunii maghiare, reorganizarea regiunilor de dezvoltare, a fost insa lasata special pentru anul viitor. Potrivit unor surse parlamentare, UDMR nu insista pentru dezbatererea acestui subiect in cadrul coalitiei pentru a nu fi acuzati ca pun in pericol aderarea la UE.
Insa dupa 1 ianuarie 2007, subiectul va fi discutat, intrucat face parte din programul de guvernare. Intr-adevar, subiectul este unul sensibil, intrucat reorganizarea regiunilor de dezvoltare ar aduce in discutie problema autonomiei teritoriale.
In prezent, Romania este impartita in opt astfel de regiuni. Daca pana acum acest lucru nu a contat foarte mult, dupa aderare lucrurile se vor schimba intrucat UE aloca fonduri europene pentru dezvoltare regionala. Iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Numai in primii doi ani, daca romanii vor fi capabili sa prezinte europenilor proiecte suficient de bune, ar putea primi pana la 6 miliarde de euro.
Atat politicienii cat si societatea civila au semnalat ca cele opt regiuni nu reflecta realitatea din teritoriu si ca ar trebui rearanjate. Singurii care au si propuneri in acest sens au fost pana acum liderii UDMR. Iar principala lor doleanta este ca judetele Harghita, Covasna si Mures, mai exact Tinutul Secuiesc, sa formeze o singura regiune de dezvoltare. In prezent, cele trei judete fac parte di