Negasind sprijin in CSAT, liberalii spera sa-l gaseasca la populatie Conducerea largita a PNL a adoptat, ieri dupa-amiaza, o rezolutie in care cer retragerea trupelor romanesti din Irak. Liberalii vor demara o campanie de strangere de semnaturi cu privire la retragere, dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul apararii Teodor Atanasiu au lansat aceasta tema in dezbatere publica saptamana trecuta. Un sondaj Gallup publicat ieri arata ca 62% dintre romani cer retragerea. Propunerea retragerii trupelor a fost respinsa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, condus de presedintele Traian Basescu, dar si de un grup de lideri liberali care au contestat modul in care a fost prezentata aceasta tema de catre Tariceanu si Atanasiu.
Theodor Stolojan, Raluca Turcan, Mona Musca, Valeriu Stoica au semnat o scrisoare in care dezavueaza modul in care aceasta tema a fost lansata in dez-batere publica. Ei au fost avertizati aseara de conducerea liberala pentru aceste critici.
In timpul sedintei CSAT, ministrii liberali ai finantelor si externelor, Sebastian Vladescu si Razvan Ungureanu, au votat impotriva propunerii pre-mierului si urmau sa fie si ei sanctionati aseara pentru atitudinea lor. Delegatia Permanenta a dezbatut aseara si o scrisoare semnata de un grup de parlamentari liberali, document prin care se propune prelungirea protocolului Aliantei D.A. pana in 2013 si sustinerea unui candidat unic la presedintie, cu conditia ca PD sa dea dovada de solidaritate politica si sa sustina programul de guvernare al carui principal obiectiv este integrarea europeana la 1 ianuarie 2007. Initiativa a apartinut, potrivit unor surse liberale, premierului Calin Popescu-Tariceanu.
In acelasi timp insa persista controversele cu privire la ministrul apararii, unul dintre initiatorii pro-punerii retragerii trupelor romanesti din Irak. Atanasiu a recunoscut