Recunoscut ca investitie cu un grad de risc foarte scazut, depozitul bancar nu realizeaza randamente foarte ridicate. Pentru cei care prefera solutii sigure conteaza foarte mult alegerea unui depozit bancar rentabil. In acest context, cele mai semnificative aspecte care trebuie analizate in momentul alegerii bancii pentru constituirea unui depozit sint dobinzile si comisioanele de retragere de numerar. De asemenea, diversificarea ofertei implica alegerea tipului de dobinda a depozitului: variabila sau fixa.
Dobinzile au scazut mult in a doua jumatate a anului trecut ajungind chiar sub indicele de inflatie, ceea ce a facut ca multi romani sa-si retraga banii din banci. Sesizind pericolul, in primul trimestru al acestui an, bancile comerciale au inceput sa creasca timid randamentele la depozitele la termen.
Primul criteriu in alegerea bancii unde vrei sa economisesti este nivelul dobinzii existente. In prezent, citeva banci ofera randamente pozitive (peste inflatie) la depozite: Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Alpha Bank si Libra Bank, insa ultimele doua, deocamdata, nu sint prezente pe piata braileana prin intermediul unor sucursale sau agentii.
Cel de-al doilea criteriu este reprezentat de valoarea comisioanelor de retragere de numerar, care pot contribui la scaderea randamentului, diminuat oricum de impozitul de 16%. Nu trebuie pierduta din vedere ponderea pe care o constituie profilul clientului si gradul de incredere intr-o anumita banca in alegerea depozitului.
Pentru a acoperi orice fel de cerere venita din partea clientilor, bancile au lansat mai multe tipuri de produse: depozite cu dobinda variabila (banca poate modifica rata dobinzii pe perioada depozitului in functie de evolutia pietei) si depozite cu dobinda fixa (banca asigura o rata fixa a dobinzii pe perioada depozitului, indiferent de evolu