Salontenii cumparau pe vremuri cosuri de nuiele pentru piata de la Csosz Bela. Astazi prefera sa ia impletituri aduse din China, care, desi n-au calitate, sunt mai ieftine.
O casa ca un muzeu. Un muzeu al impletiturilor din rachita. Un bar complet, scaune, fotolii, rame de tablouri, tavi, cosuri, suporturi pentru sticle, ghivece de flori. Toate din nuiele.
TRADITIE. Csosz Bela din Salonta a inceput sa transforme rachita-n cosuri pentru piata acum 70 de ani. A invatat de la tatal sau cand inca era pe bancile scolii. A inceput pe cont propriu, a trecut prin Cooperativa, iar de cativa ani i-a predat stafeta fiului sau, Csosz Bela junior. Traditia ar putea fi insa intrerupta de nepot, care e mai atras de jocul cu balonul rotund. "Pe fiul meu mai mult il tenteaza fotbalul momentan, dar nu stiu ce va fi mai departe. Tot ce conteaza la sfarsitul lunii este cati bani ai in buzunar, de aceea, daca isi gaseste o meserie mai buna, e bine sa o urmeze, daca nu, sa treaca la nuiele", spune Csosz junior despre baiatul sau de 10 ani.
CONCURENTA. Iar meseria de impletitor de rachita nu e chiar atat de banoasa. Mai ales ca obiectele la care trudeste in fiecare zi sunt concurate de chinezarii care se gasesc la toate colturile la preturi de nimic. "Ne omoara China! Eu fac o tava pe care o vand cu 100.000-150.000 de lei, iar la magazin unii o cumpara cu 50.000 de lei. Calitatea nu e aceeasi, dar eu nu pot trai din cei care se uita la calitate. Lucrul de mana care exista este rau platit, iar viitorul nu-l vad", se plange maestrul nuielelor.
Cel putin trei luni din an - ianuarie, februarie, martie - profitul obtinut din indeletnicirea sa e zero. Noroc cu targurile, unde recupereaza perioada de iarna si unde isi gaseste musterii pentru obiecte mai mari: dulapuri, mobilier de gradina, balansoare. "La un targ bun scot 10-20 de milioane de lei. Lucrez zilnic pentru a av