Astfel, actiunea BNR vine sa reinnoiasca relatia de colaborare, care dureaza de aproape 10 ani, dintre cele doua institutii. Pana acum, au ajuns in tezaurul de la MNIT, prin actiunile BNR, piese de aur si argint. Cele trei noi piese au fost aduse la Cluj in conditii speciale de securitate si sunt insotite de certificate de garantie, emise de BNR, si de pliante de prezentare.
Medalia dedicata lui Constantin Brancoveanu a fost emisa in 1713 de domnul Tarii Romanesti. Originalul face parte dintre putinele piese emise in acea vreme, iar cea de la Cluj provine din fabuloasa colectie "Esterhazy". Poate fi considerata o medalie monetiforma, fiind realizata dupa o stanta monetara, dar niciodata nu a avut rol numismatic.
In intreaga lume exista cel mult 10 exemplare originale si asta deoarece, in timpul ocupatiei turcesti, era interzisa baterea monetara autohtona. Medalia a fost emisa cu un an inainte de moartea tragica a domnitorului si a fiilor lui. Copia incasetata acum de BNR are scop numismatic, valoreaza 1535,97 RON si a fost multiplicata, anul acesta, in 250 de exemplare.
Piesa este fabricata din aur cu puritatea de 999 la mie, cantareste 17,32 de grame si are diametrul de 34,7 mm. Pe avers este reprezentat bustul domnitorului, iar pe revers este inscriptionata formula consacrata "Prin voia lui Dumnezeu, voievod si principe al Valahiei Trans Alpine". Pe revers e stantata stema tarii si anul emiterii, 1713.
De la Apahida, la Decebal
O alta piesa emisa de BNR este dedicata istoriei aurului. Cu o valoare nominala de 100 de lei, moneda este dedicata descoperirii tezaurului de la Apahida. Pe reversul monedei este stantat unul din vulturii de la Apahida, iar fata este un medalion poligonal, format din doua rozete suprapuse, pe care e stantata stema Romaniei, anu