ingredientele unui weekend reuşit şi relaxant, fără cheltuieli prea mari. Dacă ajungi acolo, trebuie neapărat să escaladezi dealul de peste 60 de metri înălţime, în vârful căruia se află ingredientele unui weekend reuşit şi relaxant, fără cheltuieli prea mari. Dacă ajungi acolo, trebuie neapărat să escaladezi dealul de peste 60 de metri înălţime, în vârful căruia se află superba cetate şoimoş.
Din 1278 şi până astăzi, turnurile fortăreţei veghează peste aşezările din jurul Lipovei. Urcuşul până la cetate este destul de dificil, pentru că dealul este abrupt, dar merită tot efortul. În câteva minute, ajungi într-un loc care, cândva, a fost reşedinţa lui Iancu de Hunedoara. Zidurile sunt spectaculoase, destul de bine păstrate şi îţi poţi imagina fără prea multă greutate unde era camera de oaspeţi, de exemplu. Peste noapte, umbrele din cetate pot anima imaginaţiile bogate, aşa că este foarte indicată compania prietenilor. Locul e perfect pentru picnic şi chiar pentru campare, pentru că nu există niciun semn care să interzică acest lucru. Puţin respect pentru istorie nu ar strica însă.
La staţiune
Pentru cei care nu se încumetă să înnopteze în cetate, există varianta staţiunii balneoclimaterice Lipova, la trei kilometri de centrul oraşului. La plecare, nu puteţi rata Mănăstirea Sfânta Maria din Radna, o localitate învecinată Lipovei. Legenda spune că, în 1907, soţia unui soldat dintr-un regiment poposit la Arad, grav bolnavă, le-a spus apropiaţilor că singura modalitate de a scăpa de epidemia de ciumă este un pelerinaj la Radna. Oamenii sunt şi acum convinşi că cei care au făcut acest lucru s-au vindecat. Minunea ar fi venit de la singura icoană, făcătoare de minuni, care a scăpat neatinsă dintr-un mai vechi incendiu care a cuprins mănăstirea.