Cel mai recent studiu privind consumul de iod in Romania, realizat in anul 2004 de catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), a aratat ca ''doar 53,1% dintre scolarii de varsta 6-7 ani au valori normale ale iodului, restul avand deficite de la usor la sever''. Aceasta inseamna ca aproape jumatate dintre copiii care intra in clasa I sunt expusi riscurilor lipsei de iod. Aceasta valoare este insa o medie. Daca se analizeaza datele pe mediile de rezidenta, se observa ca in mediul rural doar 43% din copii au valori normale ale iodului.
O situatie speciala este cea a femeilor gravide si a nou-nascutilor. ''Deficitul de iod al nou-nascutilor se incadreaza in limitele deficitului moderat, acesta fiind mai sever decat al mamelor lor, care este un deficit usor''.
Comparand deficitul de iod al femeii gravide cu cel al copilului scolar, se observa faptul ca, la gravida, deficitul de iod este mai mare. Aceasta situatie subliniaza, pe de o parte, dezechilibrul dintre nevoia crescuta de iod a gravidei si aportul insuficient, ca urmare a mai multor factori care includ practici nutritionale neadecvate si consumul de sare insuficient iodata si, pe de alta parte, arata tendinta pozitiva de reducere a deficitului de iod la copil ca urmare a iodarii sarii de masa si a celei folosite la fabricarea painii.
''Studiile care investigheaza starea de nutritie sunt adesea orientate spre copilul scolar deoarece in aceasta perioada pot fi depistate tulburari de nutritie mai vechi sau nou aparute, odata cu integrarea copilului in scoala. Stresul legat de integrarea scolara poate duce la tulburari ale comportamentului alimentar si imbolnaviri specifice. Toate acestea duc la scaderea performantelor scolare, urmate de dezinteres si, in timp, chiar de abandon scolar'', precizeaza specialistii.
Cel mai recent studiu privind consumul de iod in Romania, realizat