privind alegerea celor 35 de europarlamentari români şi s-au grăbit să o depună în parlament.Deşi cele patru propuneri au iniţiatori cu apartenenţă politică şi numere de înregistrare privind alegerea celor 35 de europarlamentari români şi s-au grăbit să o depună în parlament.
Deşi cele patru propuneri au iniţiatori cu apartenenţă politică şi numere de înregistrare diferite, prima dezbatere pe care partidele au avut-o pe tema alegerilor pentru Bruxelles a arătat că textele lor de lege nu se deosebesc decât prin detalii nesemnificative. Prin urmare, democraţii, conservatorii, liberalii (care au proiect, dar nedepus în parlament) şi udemeriştii deopotrivă au scris în propunerile lor legislative, aflate în lucru prin diferite comisii parlamentare, că vor un prag electoral de cinci la sută şi vot pe liste naţionale. Vârsta minimă pe care o poate avea candidatul variază de la 23 (PD) la 30 de ani (PC). Deşi au o schiţă de proiect izbitor de asemănătoare cu cea a colegilor din Alianţa D.A., liberalii nu renunţă la depunerea în parlament, în toamnă, a unei propuneri proprii. Se deosebeşte de celelalte iniţiative legislative cea a deputatului PSD Vasile Puşcaş prin faptul că prevede votul pe liste regionale, aşa cum recomandă UE. Propunerea lui Puşcaş a pierdut, se pare, susţinerea propriului partid şi a fost respinsă de Senat.
PC vrea doar europarlamentari cu doctorat
Proiectul democraţilor poartă amprenta iniţiatorilor în majoritate femei. El prevede egalitate între numărul de femei şi cel de bărbaţi pe listele de candidaţi. "Femeile din România nu au nevoie de vot preferenţial să se descurce singure", a contrat euroobservatorul PC, Graţiela Iordache. Proiectul conservatorilor impune şi alte criterii pentru candidatura în PE: cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională şi o diplomă de doctorat. Selecţia candidaţilor pentru ale