Ministerul Educatiei a fost zguduit in ultima perioada de scandaluri, ultimul fiind cel legat de aparitia pe piata a subiectelor la proba de Romana-scris la bacalaureat. Cine sunt vinovatii? Profesorii, parintii sau sistemul de invatamant? Am incercat sa aflam, intr-un sondaj facut de Libertatea, care sunt opiniile oamenilor cu privire la scurgerile de informatii de la Ministerul Educatiei.
"Vinovatii sa plateasca"
Lenuta Coromelcea, 52 ani, pensionara: Nu cred ca vina e acolo, in varf. Pentru ca ministrul nu le poate sti chiar pe toate. Cei din jurul lui ar trebui luati la intrebari, subordonatii care, probabil, nu au raportat la timp eventualele deficiente. Dar daca ministrul invatamantului e vinovat, sa plateasca”.
"Subiecte date in vileag"
Angela Melcescu, 72 ani, fosta profesoara: “Nu au fost luate suficiente masuri pentru a se proteja sistemul de examen. De aceea cred ca subiectele au aparut pe piata. Au fost date in vileag de cei care au fost in preajma profesorilor care le-au conceput. Este inadmisibil asa ceva”.
"S-au dat bani pentru subiecte"
Rares Olteanu, 18 ani, elev: “Cei care au facut subiectele sunt vinovati. Au primit bani pentru ele, iar cel care le-a cumparat nu le-a tinut numai pentru el. Le-a postat pe Internet in asa fel incat o mare parte dintre absolventii de liceu sa aiba acces la acestea. Nu a vrut sa fie singurul care le are”.
"Traditia romaneasca, vinovata"
Nicolae Georgescu, 64 ani, economist: “Vreau sa va spun ca o situatie similara cu ceea ce s-a intamplat anul acesta la Bac a fost in 1954. Si atunci s-au aflat subiectele, insa examenele s-au dat din nou. Vinovata e traditia romaneasca si, in aceeasi masura, cei care au pus la cale aceasta diversiune”.
"Subiecte lasate pe mana oricui"
Ecaterina Diaconu, 70 ani, pensionara: “Vinovat e corpul didactic care umbla cu astfel de lucruri.