Indiferent daca anul viitor vor fi sau nu alegeri anticipate, romanii tot vor merge la vot, pentru a alege cei 35 de reprezentanti pentru Parlamentul European. In acest moment, subiectul este la stadiul de dezbatere. Nu stim cum vor fi alese cele 35 de persoane, cine poate candida ori cum vor fi stabilite circumscriptiile electorale. Singurul lucru cert este ca, potrivit angajamentului luat in tratatul de aderare, alegerile trebuie organizate la nivel national, pana la data de 31 decembrie 2007.
Coalitia vrea lista nationala
Principala dilema este data de modul in care vor fi facute propunerile de candidati. Exista doua variante: o circumscriptie electorala la nivel national ori alegeri pe regiuni.
In prima varianta, sistemul este similar cu cel folosit si pentru alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor. Astfel, fiecare partid depune cate o lista unica la nivel national, cu persoanele pe care le prefera pentru posturile respective. Pragul electoral ar fi tot de 5%, iar in urma exprimarii votului, repartizarea se va face proportional, in functie de procentele obtinute de fiecare partid.
Cu aceasta varianta sunt de acord, in principiu, toate formatiunile din coalitia de guvernare. Diferentele de opinie sunt legate de unele amanunte, ca de pilda daca lista va fi deschisa, cum sustin PD si PC, ori inchisa, cum doreste UDMR. Principalul argument pe care reprezentantii coalitiei il invoca in sustinerea acestei modalitati de vot este acela ca europarlamentarii trebuie sa reprezinte cetatenii Romaniei, nu ai unei regiuni anume. "Cineva din Satu Mare trebuie sa-si exprime opinia si fata de un candidat din Constanta, pentru ca in PE sunt reprezentanti ai Romaniei si nu ai unei regiuni", a explicat liberalul Mihai Voicu.
Din pacate insa, acest tip de argument nu este prea convingator, intrucat pleaca de la o premiza gresita. In re