(Foto: )
Guvernantii se joaca de-a baba-oarba cu banii destinati proiectelor SAPARD. Programul „Fermierul”, promovat de actualul Executiv, s-a dovedit a fi un balon de sapun pentru multi dintre cei care au vrut sa il acceseze. Dupa doar cateva luni de derulare a programului, autoritatile au anuntat ca banii destinati „Fermierului” s-au epuizat.
Fondurile destinate stimularii tinerilor agricultori s-au ridicat, initial, la 7.000 de miliarde de lei, dintre care doar 4.000 s-au consumat pana in prezent pe proiecte. Procedura pentru accesarea unui astfel de ajutor s-a dovedit a fi si ea foarte complicata, mai ales pentru faptul ca autoritatile locale nu au inteles nici ele foarte bine cum se deruleaza programul.
Daca ai bani, iei bani!
Desi programul este pe jumatate sortit esecului, o parte din bani au ajuns totusi la fermieri. Altii au fost deturnati spre alte proiecte, desi cererea este in continuare mare, iar proiectele in derulare. Ca sa poata sa puna mana pe banii europeni, agricultorul trebuie sa isi intocmeasca un proiect eligibil, impreuna cu o firma de consultanta.
Pentru inceput, cheltuiala ajunge undeva la 15.000 de euro. Pe langa un proiect foarte bine pus la punct, agricultorul trebuie sa detina si amplasamentul pe care urmeaza sa se construiasca ferma. Dupa ce conditiile au fost indeplinite, el trebuie sa isi depuna dosarele la SAPARD, care va decide daca proiectul sau este eligibil. Programul fermierul functioneaza in interdependenta cu SAPARD.
Banii alocati de Guvern inseamna, de fapt, reducerea dobanzii bancare de la 16%, la 5%. Adica statul ofera, prin una dintre bancile selectate, un credit de pana la 300.000.000 de lei, cu o dobanda de numai 5%.
Pana acum, Banca Comerciala Romana a alocat in intregime transa d