Mare forfota in comuna Tibanesti, judetul Iasi, locul unde, zice-se, s-ar fi nascut, acum 169 de ani, politicianul conservator Petre P. Carp.
Boierul, multa vreme uitat de politicieni si istorici, desi a fost, la inceputul secolului 20, de doua ori premierul Romaniei, a fost sarbatorit in final de iunie, de sfintii Apostoli Petru si Pavel, cum n-a mai fost nimeni pana acum. In mai putin de jumatate de ora, au fost dezvelite doua busturi ale politicianului, la distanta de cativa zeci de metri. Un bust este rodul convertirii Partidului Democrat la curentul popular. Celalalt, marturia de credinta a Partidului Conservator, ajuns la conservatorism pe scurtatura umanista. Desi au dificultati cu doctrina si nu pot convinge Partidul Popular European, virtual partener, ca s-au transformat peste noapte din social-democrati sau socialisti-liberali in populari, lupta dintre cele doua partide pe mostenire, confiscata fara testament, a avut, odata cu amplasarea busturilor, rezonante epopeice, cel putin pentru locuitorii comunei, care nu au mai stiut cum sa se imparta intre mititei, beri, gustari si slujbe de pomenire tinute una in fata scolii comunale, cealalta in fata primariei. E drept, cele doua statui nu seamana, dar asta a facut ca sentimentul de deja-vu pe care l-au avut unii dintre cetatenii turmentati ai comunei sa nu fie atat de pregnant. E motivul pentru care taranii au participat voiosi la amandoua evenimentele. Mai bine doua baute, decat nici una.
Atata cinstire nu era posibila daca administratia locala nu ar fi fost in mainile unui conservator. Iar participarea conservatorilor la dezvelirea statuii din fata scolii a fost de cinci stele. Sase cu Dan Voiculescu, presedintele conservatorilor si Felix pentru prieteni. Nici cu statuia din fata primariei nu trebuie sa le fie rusine localnicilor. Si aici au venit cu cardul Pd-isti de frunte si culturnici din