Romania a importat in primul trimestru al anului bauturi alcoolice in valoare de 28,2 milioane euro, in crestere cu 70% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In acelasi timp, importul de tutun s-a cifrat la 91,4 milioane euro, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada din anul 2004.
In perioada mentionata exportul romanesc de bauturi alcolice a scazut cu 8,1% (in valoare de 8,8 milioane euro), iar exportul de tutun si inlocuitori a crescut cu 61%, cifrandu-se la 2,2 milioane euro.
Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul mediu de bauturi alcoolice in Romania este de circa 6,21 litri pe cap de locuitor, ceea ce claseaza tara noastra in a doua jumatate a topului celor mai mari consumatori din lume.
Berea, preferata romanilor
Berea se situeaza in topul preferintelor romanilor, cu aproape 70 litri anual consumati, in timp ce consumul mediu anual de vin este de 32 litri. Consumul de rachiuri si coniac este foarte mic, de circa 1,7 litri, iar cel de whisky, gin, rom si vodca de 0,8 litri de persoana anual. In mediul rural consumul de bauturi alcoolice depaseste 60% din totalul consumului, ajungand uneori chiar la 70%. Pe regiuni, cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice sunt moldovenii, urmati de banateni, maramureseni si transilvaneni. Pe ultimul loc se afla oltenii, cu cel mai scazut consum de bauturi alcoolice pe cap de locuitor.
La nivel european, statisticile arata ca cei mai mari consumatori de alcool sunt luxemburghezii, cu 14,1 litri pe cap de locuitor, ungurii cu 11,27 litri, nemtii cu 10,98 litri, croatii cu 10,95 litri, austriecii cu 10,4 litri, slovenii cu 10,1 litri, lituanienii cu 10 litri si moldovenii de peste Prut cu 10 litri.
Romania a importat in primul trimestru al anului bauturi alcoolice in valoar