"De la deschiderea frontierelor cu Estul Europei, au existat mereu conexiuni intre anumiti politicieni germani, justititie si capii criminalitatii organizate. Adica tocmai persoanele care aduc aici femeile pentru a le obliga sa vanda servicii sexuale"
Manola Romalo: Pe durata Campionatului Mondial de Fotbal, „Campania impotriva prostitutiei fortate” a fost foarte mediatizata. Potrivit unor experti, circa 30.000 de femei au fost aduse in Germania, dintre care 80 % din Europa de Est. Politia si justitia critica insa faptul ca nu au destule mijloace pentru anchete complexe. Cum explicati acest paradox?
Jurgen Roth: In Germania, exista o dubla problema de fond: pe de-o parte politia nu are destui bani pentru a demara proceduri complicate si/sau de lunga durata, pe de alta, ramura criminalitatii organizate, care include traficul international de femei si de copii nu mai au „importanta”.
Manola Romalo: Din ce motiv?
Jurgen Roth: Numai din cauza Campionatului Mondial de Fotbal s-a focuzat prin publicitate, atentia opiniei publice germane si internationale asupra problemei prostitutiei sub constrangere, adica a traficului de femei din Europa de Est.
A fost o actiune strict publicitara, pentru a arata „Totusi, facem ceva!” In realitate, prostitutia sub constringere „de import”, exista de cativa ani buni, dar impotriva ei nu s-au luat masuri.
Manola Romalo: Dar din ce cauze nu s-a actionat mai energic in ultimii ani?
Jurgen Roth: Deoarece, de la deschiderea frontierelor cu Estul Europei, au existat mereu conexiuni intre anumiti politicieni germani, justititie si capii criminalitatii organizate. Adica tocmai persoanele care aduc aici femeile pentru a le obliga sa vanda „servicii sexuale”, metaforic spus.
Manola Romalo: In noua dvoastra carte, descrieti cazurile unor politicieni germani in fruntea a